Mikrogrønt Frø – Den ultimate guide
Tidligere ble mikrogrønt bare brukt i eksklusive spisesteder og kaffebarer, og men i disse dager har de på vei til å bli mainstream.
I denne blogg posten får du tips om hvordan du finner de beste frøene for å mikrogrønnsaker.
Men aller først, la oss ha en kort oversikt over hva mikrogrønnsaker er.
Mikrogrønnsaker dyrkes fra de samme type frø som urter og grønnsaker.
Disse blir som oftest frøene behandlet mot råte hos frøprodusenten.
Denne behandlingen kalles «beisning av frø», og består av plantevern/gift.
Siden vanlige grønsaker bruker måneder på vokse før innhøsting, vil denne giften være borte i det ferdige produktet.
Mikrogrønt høstes etter bare 7 – 21 dager, og det er derfor absolutt ikke anbefalt å bruke frø som er «beiset»(råtebehandlet). I verste fell vil de ferdige plantene da inneholde reststoffer fra behandlingen.
Dyrking av mikrogrønt fra frø
Du må ta mange valg når du begynner å dyrke mikrogrønnsaker som hvilket voksemedium du skal bruke, hvilke frø du skal bruke, hvilken type vannings intervall du skal bruke, osv.
Men etter mitt synspunkt er en av de mest betydningsfulle beslutningene hvilke frø som brukes. Det hjelper ikke med et perfekt dyrkerom dersom frøene ikke har den rette kvaliteten.
Dyrking av mikrogrønnsaker fra enkeltfrø eller blanding?
Hvis du er en nybegynner, oppfordres det til å starte med å dyrke en type frø om gangen, dvs. hvis du ønsker å dyrke to frø sammen, så plant dem uavhengig i 2 forskjellige beholdere og bland dem sammen etter høsting.
Som nevnt ovenfor kan du dyrke mikrogrønnsaker fra alle vanlige grønnsakene. Det betyr imidlertid ikke at du får nøyaktig det samme som frø som selges spesielt for mikrogrønnsaker sammenlignet med vanlige frø. Etter mitt synspunkt bør du bare velge frøene som selges mikrogrønnsaker, slik at men sikrer best mulig kvalitet.
Spiringsprosent
Spiringsprosenten er ekstremt viktig når du plukker frø for mikrogrønnsaker.
Bare spør leverandøren om spirehastigheten til dine spesielle mikrogrønnsaker. Og hold deg unna de som har en spiringsprosent under 85%.
Det er for eksempel fullt mulig å dyrke erteskudd fra erter kjøpt i vanlig dagligvarebutikk, men spire prosenten er vanligvis godt under 80%. Det fører til at frøene som ikke spirer kan råtne og skape mugg som ødelegger resten av plantene. En høy spiringsprosent øker muligheten for et perfekt resultat.
Etter hvert som det totale markedet for mikrogrønnsaker vokser, kommer stadig flere leverandører på markedet. Det gjør det generelle markedet for mikrogrønnsaker sunt.
Organisk dyrking
Man kan dyrke mikrogrønt fra både organiske frø og uorganiske frø.
Forskjellen på frø som er organiske og ikke er at de organiske frøene er hentet fra en plante som er organisk dyrket.
Selve dyrkingen av mikrogrønnsaker kan gjøres 100% organisk, de kan dyrkes uten noen plantevernmidler eller kjemikalier. De kan dyrkes i naturlige produkter kokosnøtt fiber eller pottejord.
Ikke organisk dyrking
Mikrogrønt kan dyrkes uten jord, ved å bruke den hydroponiske teknikken.
Per definisjon er organisk dyrking i jord, og derfor faller hydroponisk dyrking utenfor det organiske begrepet. Når det er sagt blir det heller ikke brukt plantevernmidler eller kjemikalier i hydroponisk dyrking heller.
Typiske mikrogrønt frø
Her en liste over typiske planter man dyrker som mikrogrønt fra frø, enten i jord eller hydroponisk. Spiretid og dyrketid gitt under her vil variere basert på din romtemperatur, vanning mengde, tid under lys, og vekstmedium.
Grønnkål / svartkål
Disse frøene trenger ingen bløtlegging.
Spiring tar rundt 2-3 dager.
Klar til høsting etter ca 7-10 dager.
Kål mikrogrønt har en mild og god smak, og er fulle av nyttige næringstoffer.
Reddik
Disse frøene trenger ingen bløtlegging.
Spiring tar rundt 2-3 dager.
Klar til høsting etter ca 7-10 dager.
Disse mikrogreenene har grønn farge og jordsmak og passer veldig bra i garnityr eller smørbrød, du kan også nyte dem som spirer.
Chia
Disse frøene trenger ingen bløtlegging.
Spiring tar rundt 2-3 dager.
Klar til høsting etter ca 8-12 dager.
Disse mikrogreenene har grønn farge og jordsmak og passer veldig bra i garnityr eller smørbrød, du kan også nyte dem som spirer.
Solsikke
Disse frøene trenger bløtlegging 12-18 timer.
Spiring tar rundt 2-3 dager.
Klar til høsting etter ca 8-12 dager.
Solsikke mikrogrønt har skarp grønn farge og har ekstremt frisk nøtteaktig smak som vil passe fint i enhver salat.
Bokhvete
Disse frøene trenger bløtlegging ca 12-24 timer.
Spiring tar rundt 1-2 dager
Klar til høsting etter ca 6-12 dager.
Denne mikrogrønsaken har mye fiber, har grønne blader og smaker som korn, men er faktisk ikke et korn.
Amarnath
Disse frøene krever ingen bløtlegging.
Spiring tar rundt 2-3 dager.
Klar til høsting etter ca 8-12 dager.
Etter høsting kan de oppbevares i relativt lengre tid.
Disse mikrogrønsaken har levende rød og rosa farge; den har en moderat, jordaktig smak.
Brokkoli
Disse frøene krever ingen bløtlegging.
Spiring tar rundt 2-3 dager.
Klar til høsting etter ca 8-12 dager.
Brokkoli mikrogrønsaker har en mildere smak enn den fullvoksne brokkoli varianten.
Erteskudd
Disse frøene trenger bløtlegging ca 12-24 timer.
Spiring tar rundt 1-3 dager
Klar til høsting etter ca 10-14 dager.
Erteskudd emaker temmelig likt som sukkererter.
Oppdag mer fra Leafshop
Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.