Dyrking av salat Grønnsaksdyrking 1

Dyrking av salat

Du får ikke ferskere salat enn den du dyrker selv!

Artikkel oppdatert april 2024

Har du aldri prøvd å dyrke noe før, er salat en smart plante å starte med. Plukksalat kan du dyrke både innendørs og utendørs.

Dyrking av salat Grønnsaksdyrking 2

Salat er lett å dyrke og kommer i mange forskjellige farger, smaker og teksturer – salatene dine trenger aldri å være kjedelige! Det er to hovedtyper – Standard salat har en tett kjerne, mens plukk salat har åpne blader og ikke noe hjerte. Du kan også dyrke forskjellige blandinger av salatblader som du kan velge når de er unge og myke.

Hvordan dyrke salat?

Dyrking av salat Grønnsaksdyrking 3

Forultivering inne

Jeg pleier å forkltivere innendørs ca 4 uker før jeg planlegger å plante ut. Jeg legger i 12 frø per minidrivhus og setter det i det kaldeste rommet i huset for spiring. Det er viktig t temperatur ikke er over 18 grader når slatfrø skal spire. Etter spiring setter jeg minidrivhuset i vindu frem til Salten skal settes ut. Jeg vanner fra bunnen når det blir tørt i boksen.

Dyrking av salat Grønnsaksdyrking 4

Utendørs dyrking

Så salat i fuktig jord.

Ved tidlig og sen såing må du kanskje beskyttes mot kulde ved hjelp av plasttunneler eller duk.

Så frøene tynne, 13 mm dype, i rader 30 cm fra hverandre. Så en kort rad hver fjortende dag for å sikre kontinuitet i dyrking.

Du kan også dyrke salat i potter og dyrkebagger.

Dyrking av salat Grønnsaksdyrking 5
Dyrking av salat Grønnsaksdyrking 6
Dyrking av salat Grønnsaksdyrking 7

Tidspunkt for såing

Når du skal så, avhenger av når du vil høste:

For dyrking sommer og høst: sår utendørs fra slutten av mars til slutten av juli. For en enda tidligere høsting kan du så innendørs tidlig i februar i frøkasser og plante ut tidlig i mars under duk eller plasttunneler.

For dyrking tidlig på vinteren: så utendørs i begynnelsen av august og dekk plantene med duk fra slutten av september.

Når du sår om sommeren, må du huske på at høye jordtemperaturer kan forhindre at visse varianter spiser. I varme perioder bør du så om kvelden, vanne med kaldt vann og gi dem skygge for å holde temperaturen nede.

Dyrking av salat Grønnsaksdyrking 8

Vekst

Tynn ut plantene så snart de første voksen bladene dukker opp og fortsett til plantene er 30 cm fra hverandre. Bladene du tynner ut kan brukes i salater.

Vanning

Vann når jorden er tørr, helst tidlig på morgenen.

Vanlige problemer

Bladlus i salatrøtter

Disse skadedyrene kan føre til at eldre planter plutselig visner og dør tilbake, vanligvis i midten eller slutten av solmåneden. Du ser kanskje ikke bladlusene, fordi de spiser på røttene og ikke på bladene, men du kan se mange maur rundt plantene, fordi de spiser honningdug som bladlusene produserer.

Skaden er verre under tørre forhold, så hold salatplantene godt vannet. Hvis du mistenker bladlus og bare har noen få salatplanter, kan du grave dem forsiktig opp, vaske bladlusene og plante dem i ny kompost. Ellers er det ikke mye du kan gjøre, annet enn å trekke opp og ødelegge angrepne planter. Forebygging er det beste middelet, det anbefales å bruke duk fra juni til august, da dette forhindrer at bladlus kommer inn i røttene. Noen salatsorter er resistente mot rotlus.

Snegler

Disse spiser plantene, og du vil se de klare slimsporene i jorden rundt avlingen din, så vel som på bladene.

Det er mange måter å bekjempe snegler og snegler, inkludert ølfeller, sagflis eller eggeskallbarrierer, og kaffegrut.

Grå mugg

En vanligvis grå, uklar soppplante som kan starte som bleke eller misfargede flekker. Gråmugg (botrytis) er en vanlig sykdom, spesielt i fuktige eller fuktige forhold. Sporer kommer inn i plantene, via skadet vev, sår eller åpne blomster.

Fjern skadede plantedeler før de kan bli infisert. Skjær ut infiserte områder i sunt vev og fjern infisert rusk. I drivhus bør fuktigheten reduseres ved å ventilere og unngå fortetting av planter og planter.

Innhøsting

Du kan høste salat fra sen vår til vinter, hvis du sår regelmessig og bruker passende sesongvarianter.

Innendørs dyrking av plukksalat

Fordelen med plukksalat er at du kan begynne å høste bladene når de bare er små babyblader. Du kan høste av salaten ganske lenge og det vokser opp nye blader. Plukksalat kan høstes allerede etter 4-6 uker.

Husk spiring på kalt sted

Det som er litt spesielt med salat er at frøene ikke spirer hvis det er varmere enn 20 grader. Derfor må man finne et kaldere sted for spiring. Om man har et form som holder cirka 15 grader er det perfekt som spire rom.

Lys

Dyrking av salat Grønnsaksdyrking 9

Frøene trenger ikke lys før de spirer, men etter at de har kommet opp må du sørge for mest mulig lys . Innendørs er det beste er å bruke vekstlys, dette gir mye lys men avgir lite varme. Har du ikke det kan du sette salatspirene i vinduskarmen. Salat er ikke av de mest lyskrevende vekstene, men hvis du dyrker midt på vinteren bør du bruke ekstra lys.

Det er energikrevende for plantene å lage grønne blader, derfor er det best å dyrke salat i levende organisk jord. Helst en mix mellom næringsrik kompostjord, og toppjord.


Oppdag mer fra Leafshop

Abonner for å få de siste innleggene til din e-postboks.

Legg inn en kommentar