Grønnsaker

Dyrk din egen mat, 10 trinn for å komme i gang

Å dyrke din egen frukt og grønnsaker er en av de mest tilfredsstillende tingene du kan gjøre i hagen.

Om du ønsker å dyrke innendørs hele året er det mulig å dyrke mikrogrønt slik som jeg viser i denne korte videoen:

Det er absolutt ingenting som en deilig mat laget av ferske sesongbaserte råvarer du har dyrket og pleiet selv.

Det er lettere enn du tror , og med disse 10 enkle trinn kommer du igang med å dyrke din egen mat.

1.Finne det beste området å ha grønnsakene

Kjøkkenhage planter

Kjøkkenhager blitt mer og mer populært de siste årene. Start mindre størrelse ved å dele et område i hagen. Det er en best å ha et sted som får mye sol, og helst plant eller fallende underlag. Om det er fallend underlag er det best å legge bedene i samme retning som fall, slik at vann dreneres best mulig.

2. Planlegg fremover

Kjøkkenhage Salat planter

De fleste grønnsaker og frukt har en naturlig sesong – på høsten vil være på sitt mest modne og deilige. Finn ut tid for produksjon for den enkelte plantesorten. Lag en logg eller kalender, og registrer såing og høsting av plantene dine.

3. Mix plantene

Selv om grønnsakshagen din er mindre, eller du skal dyrke mat i flere små beholdere, kan du prøve å variere hva du planter. Det er bra for jorden å rotere sortene, samt at det er planter i jorden mest mulig av tiden.

4 Kjenn på jorden din

jord

En enkel klemtest gir deg oversikt om jorda din har en tendens til leire, sand eller leire. Det vil også hjelpe deg med å finne ut om du skal forberede jorden før du begynner å så grønnsakene. Poteter, gulrøtter og løk vil trives bra i leirejord. For jordbær kan det likevel være bedre å bruke et hevet bed eller beholder med matjord.

5 Berik jorden din

Hvis du bruker hagekompost, legg til et sjenerøst lag i jorden før du planter. I tillegg kan organisk gjødsel tilsettes for å pleie de nye frukt- og grønnsakplantene. Du kan finne organiske varianter som passer for spiselige avlinger i ditt lokale hagesenter.

6. Velg planteteknikk

Den mest passende planteteknikken vil variere avhengig av hvilken type mat du dyrker. Pærer og noen frø kan gå rett i bakken. Mer sårbare områder kan startes som forkultivering, og transplanteres senere. Mange grønnsaker tilbys som pluggplanter – som allerede er delvis dyrket – slik at du bare kan transplantere dem i jorden din, og deretter fokusere på å holde dem friske til de er klare til å høste og nyte.

Stiklinger

7 inkluderer vann

Planter krever vann for fotosyntese – prosessen som lar dem endre sollys til mat og få dem til å vokse. Noen planter kan trives med mindre vann enn andre, så hold øye med plantene selv for tegn på dehydrering – og vær ekstra våken gjennom tider med tørr staver. Når du vanner plantene dine, må du følge morgenen eller sen ettermiddag / tidlig kveld når solen ikke er så intens.

8 Dekk over

Kjøkkenhage duk

Noen grønnsaker og frukt er spesielt utsatt for frost, fugler og insekter.

Derfor er det smart å redusere den mulige risikoen ved å bruke et passende deksel. Polythene vil sikre seg mot alvorlige værforhold og skadedyr, så det er perfekt for avlinger som trenger å holde varmen eller er utsatt for frost.

9 Høst i tide

Når de er modne, er det noen planter som tåler å stå ekstra i jorden, mens andre bør høstes raskt. . Hvis du tror en avling er klar, men du er usikker, la smaken avgjøre.

10. Nyt den egenproduserte maten

Salat

Mye av maten vi kjøper i supermarkedet, har tatt en tur langt for å nå bordet vårt. Maten du dyrker vil være super fersk og – eksepsjonell god. Det at du har dyrket det selv, vil være enda mer tilfredsstillende!


Oppdag mer fra Leafshop

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.

Legg inn en kommentar